· 

ctrl * alt * escape - 2 TIPS

Er wordt getwijfeld aan je deskundigheid, iemand geeft je een minderwaardigheids gevoel, je merkt dat je niet serieus wordt genomen, jouw mening is niet belangrijk. Dit zijn voorbeelden die een bepaalde emotie bij iemand (kunnen) veroorzaken zoals bijv. irritatie, boosheid, verdriet, onzekerheid, angst, schaamte, schuld. Emoties die je liever buiten de deur houdt.

Was het maar zo makkelijk om emotioneel neutraal te blijven. Hadden we voor sommige situaties maar een ctrl-alt-delete knop. Ik heb hier 2 handige tips die elk moment inzetbaar zijn om een positieve mindset te creëren of emotioneel neutraal te blijven.

 

1. WAT WIL IK WEL?

Zit je in een emotie zeg dan tegen jezelf "wat wil ik wel?". Bijvoorbeeld: ik wil iedereen positief benaderen of ik wil een goede sfeer om me heen. Dit zorgt voor een positieve mindset en helpt de emotie opzij te zetten.

Gebruik nooit het woordje "niet" in het antwoord op de vraag "wat wil ik wel?". Wat je niet wilt voed de emotie. Wil je iets niet dan ben je aan het vermijden. Vermijden heeft met het verleden te maken. Het heeft weinig zin om daar nog langer bij stil te blijven staan.

 

Denk vanaf vandaag in bereiken en stel jezelf de vraag "wat wil ik wel?".

 

2. EMOTIONEEL NEUTRAAL BLIJVEN

We zijn snel geneigd om iemand te beoordelen op zijn gedrag i.p.v. op zijn positieve intentie. Schreeuwt iemand tegen je dan bestaat er een grote kans dat je meer bezig bent met het gedrag (het schreeuwen) dan dat je bezig bent met wat de positieve intentie van het schreeuwen zou kunnen zijn.

Daartegenover staat dat als we onszelf beoordelen dat het altijd gaat over de positieve intentie en niet over het bijbehorende gedrag, "het schelden doe ik omdat ik wil dat mijn probleem wordt opgelost, dat is mijn positieve intentie".

 

Wil je emotioneel neutraal blijven koppel dan het gedrag van iemand los van de positieve intentie. Bedenk wat de positieve intentie van de persoon kan zijn, dit zorgt ervoor dat je iemand gaat begrijpen en helpt emoties buiten de deur te houden.

 

Begrijp je de positieve intentie dan is de volgende stap iemand aan te spreken over het gedrag dat je niet prettig vindt. Hoe je gedrag benoemt dat je niet prettig vindt? Daar gaat mijn volgende blog over.