· 

Hoe krijg je de beste match tussen de sollicitant en de vacature?

Toen je een paar jaar terug solliciteerde voor deze functie klopte het helemaal, je had de juiste kwalificaties en het sollicitatiegesprek verliep goed. De werkgever zag een sollicitant met precies de juiste competenties, de vereiste werkervaring en een vlotte babbel, de ideale kandidaat voor de functie. Nu een paar jaar later krijg je geen energie van je werk, je bent blij als het vijf uur is en een paar van je collega's zitten in je allergie zone. Je kan er de vinger niet op leggen waardoor dit allemaal komt. Je werkgever ziet dit terug in je prestaties en in je houding, maar ook de werkgever weet niet waar het aan ligt. Alles klopte bij de sollicitatie, wat is er met de medewerker aan de hand? Een vraag die heel veel gesteld wordt binnen organisaties, zowel op medewerker- als op teamniveau. Het antwoord op deze vraag heeft onder andere te maken met het verschil tussen "kunnen en willen".

 

Kunnen en willen

Werkgevers leggen in vacatures vaak automatisch de nadruk op competenties "wat moet iemand kunnen?", er wordt relatief weinig aandacht besteed aan de intrinsieke motivatie van iemand "welke drijfveren moet iemand hebben voor deze functie?". Want een sollicitant die echt wil en kan werken zoals hij/zij wil werken, is extra gemotiveerd en zorgt per definitie voor een hoger rendement. Ik kan het mooiste verhaal hebben bij een sollicitatie en de beste papieren voor de job, maar is dat een garantie voor de werkgever dat ik de perfecte sollicitant ben? Nee want wat ik allemaal kan en doe zegt nog niks over wat ik echt wil, wat mij echt motiveert.

Wil je als werkgever de perfecte match maken tussen vacature en sollicitant dan zul je moeten aangeven naar welke persoonlijkheid je als werkgever op zoek bent en zul je ook moeten kijken naar wat de sollicitant wil.

 

MyDrives

Laat de sollicitant een MyDrives assessment invullen en je komt erachter wat hij echt wilt. MyDrives analyseert de verborgen drijfveren van mensen. De persoonlijkheid van een sollicitant wordt vertaald naar 7 kleuren, die kleuren vertegenwoordigen drijfveren. Heeft de sollicitant groen als dominante drijfveer dan is hij mensgericht en komt het beste tot zijn recht in teamverband. Zijn er 2 dominante drijfveren een groene en een blauwe dan hebben we te maken met een sollicitant die gestructureerd werkt en houdt van mensen met wie hij graag samenwerkt om zaken met en voor elkaar te regelen.

 

MyMatch

Een MyMatch assessment daarentegen wordt ingevuld door de werkgever. MyMatch maakt gebruik van 20 gedragstypen gebaseerd op de verschillende combinaties van de 7 MyDrives-kleuren. De gedragstypen worden weergegeven in combinaties van 2 kleuren. Zo past de combinatie groen en blauw (de Dienstverlener) perfect bij de functie van managementondersteuner of customer service specialist. 

 

Komt de uitslag van het MyDrives assessment overeen met de MyMatch uitslag, dan heb je een belangrijke indicator voor de werkgever en voor de sollicitant of hij gelukkig wordt in een specifieke functie. En of hij vanuit intrinsieke drijfveren echt gemotiveerd is.

 

Andere toepassingsgebieden van MyMatch en/of MyDrives zijn onder andere: re-organisaties, verbeteren teamdynamiek, flexibeler worden in gedrag.