· 

Stress of rust?

Een gevoel van stress of rust wat heb je liever? De keuze is snel gemaakt, maar heb je die keuze wel?

Stress, het gebeurd gewoon, tegenhouden lukt vaak niet, oergedrag komt naar boven en daar ga je. Je collega's zien het aan je maar waarom je doet wat je doet daar hebben ze geen idee van. Achteraf is het bijna altijd hetzelfde liedje "sorry ik had het niet zo bedoeld".

We laten verschillende soorten van stresspatronen zien onder zware druk: wantrouwen, dwingerig gedrag, omkadering van zaken, passief gedrag, veel praten over zaken die je niet bevallen, overmatig analyseren of schouderophalend "het zal wel".

 

Kun je stress voorkomen en/of in goede banen leiden? Ja, maar dan moet je wel weten wat je stresspatroon is. Dit kun je aanpakken door het invullen van een vragenlijst, het resultaat bepaald welk gedrag jij laat zien als je zwaar onder druk staat. Als je dit van jezelf weet en nog beter ook van je collega's, dan kun je enorme stappen zetten als individu maar ook als team. Bewustwording van elkaars gedrag onder stress zorgt ook weer voor een stuk openheid en vertrouwen in elkaar, je weet immers meer van elkaars communicatie voorkeuren.

 

Ik help veel individuen/teams met het bepalen en bespreken van elkaars stresspatronen en ervaring leert dat dit meer rust, openheid en respect voor elkaar creëert.

 

Kortom de keuze is snel gemaakt en je hebt de keuze.