· 

Anti-Doelen

Als je India wil helpen dan moet de vraag niet zijn 'hoe kan India geholpen worden?' maar 'wat zorgt voor de grootste schade in India en hoe kunnen we dit voorkomen?'.Ik ben altijd een groot tegenstander geweest van veel vergaderen, vaste werkuren, aan de regeltjes houden etc. Echter door de jaren heen is het er toch ingeslopen dat mijn agenda volliep met zaken die ik niet wilde. Te volle agenda, afspraken met mensen die ik liever niet spreek en mensen 'pleasen' terwijl ik mijn tijd veel beter kan besteden.

 

Ik ben op zoek gegaan naar een goede werkbare manier om mijn dagen altijd in te delen zoals ik dat wil en met wie ik dat wil. Kortom mijn leven zo leuk mogelijk maken, elke dag weer een feestje!

 

Ik heb een tijdje geleden een methode geleerd om op een vernieuwende manier problemen op te lossen. Verfijnder en doeltreffender dan tegen mezelf te zeggen "wat wil ik wel?". Oplossen van problemen doe je door ze in omgekeerde richting aan te pakken. Het is makkelijker om te bedenken wat je niet wilt dan wat je wel wilt. Dus in plaats van te bedenken hoe mijn perfecte dag eruit zou moeten zien, ben ik gaan bedenken hoe mijn meest vreselijke dag eruit ziet en hoe ik dit kan vermijden. Ik ben in omgekeerde richting gaan denken en ben zo tot Anti-Doelen gekomen.

 

Mijn meest vreselijke dag ziet er zo uit:

 • Lange vergaderingen die zinloos zijn.
 • Een overvolle agenda.
 • Onnodig tijdverlies door files.
 • Vermoeidheid.
 • Met mensen te maken hebben die ik niet vertrouw.
 • Afhankelijk zijn van, de controle niet hebben.

Dit heeft geleid tot de volgende set Anti-Doelen:

 • Geen vergadering plannen als het ook via email of een belletje kan.
 • Niet meer dan 3 afspraken per dag en altijd een dag in de week vrij plannen.
 • Afspraken buiten de regio niet voor 12 uur en niet na 15.30uur plannen. Indien nodig hotel boeken.
 • Geen afspraken voor 9uur plannen en als het nodig is uitslapen.
 • Geen zaken doen met mensen die ik niet vertrouw.
 • Controle over eigen zaken niet uit handen geven.

Probleem opgelost! Met uitzondering van die paar rotdagen waar het niet lukt de Anti-Doelen toe te passen. Mijn leven is in ieder geval een stuk aangenamer geworden door Anti-Doelen op te stellen in plaats van een doel. Probeer het eens uit, het is super simpel en vreemd genoeg heel krachtig.

 

Het allermooiste van Anti-Doelen is dat je uiteindelijk doet wat je wel wilt!

“It is remarkable how much long-term advantage we have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent.” – Charlie Munger