· 

Mijn 'User Manual'

Bij elk apparaat dat je koopt, hoe ingewikkeld of eenvoudig ook, krijg je een handleiding. Soms een heel boekwerk in meerdere talen, soms alleen een ‘quick start guide’. Hoe complex én ingenieus een mens ook in elkaar steekt: een handleiding komt er bij de geboorte niet bij. Helaas ook niet op latere leeftijd als mensen door hun geschiedenis, opvoeding, ervaringen, overtuigingen en relaties gevormd zijn tot de boeiende individuen die ze zijn. Zeker in samenwerkingsverbanden zou het soms maar wát handig zijn als zo’n handleiding er wel zou zijn. Dat kan heel wat ‘trial and error’ in de dagelijks praktijk besparen om zo snel mogelijk op een prettige manier samen te werken. 

 

Wil je meer begrip voor elkaar en betere communicatie binnen je team? Laat dan iedere medewerker (incl. de leidinggevende) zijn eigen 'user manual' schrijven. Geen boekwerk in meerdere talen, eerder een ‘quick start guide’ in 3 bullets.  

Plan een of meerdere vergadering(en) om de manuals met elkaar te bespreken. Het begrip voor elkaar zal groeien en de 'user manual' is een mooi hulpmiddel om elkaar aan te spreken als je je niet begrepen voelt. Succes gegarandeerd!

 

Hieronder een voorbeeld 'User Manual':

 

User Manual van…………………

 

Mijn stijl (van handelen/communiceren/leidinggeven) is:

·       1.

·       2.

·       3.

Wat ik waardeer:

·       1.

·       2.

·       3.

Waar ik geen geduld voor heb:

·       1.

·       2.

·       3.

Hoe je het beste met mij communiceert:

·       1.

·       2.

·       3.

Waarmee en hoe je me het beste kunt helpen:

·       1.

·       2.

·       3.

Wat mensen verkeerd begrijpen over mij:

·       1.

·       2.

·       3.